Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Piilotettu narsismi

12.07.2012, partiopojan

Mietitkö, onko läheisesi narsisti? Mistä sen tunnistaa? Jos olet itse narsisti, et varmastikaan edes mieti sen mahdollisuutta itsessäsi. Ei sitä tosin tee kovin moni muukaan, sillä narsismi on usein vaikea tunnistaa. Ainakin ennenkuin on liian myöhäistä.
Sinua ei pysty tunnistamaan päällepäin, sillä vaikutat täysin normaalilta, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Olet ehkä jopa puoleensavetävä ja hurmaava. Pukeudut hyvin, pidät huolen ulkonäöstäsi, hiukset ovat huolitellut ja jos olet nainen, kasvosi ovat meikatut. Aina ja joka paikassa, ainakin silloin kun sinulla on pienikin mahdollisuus joutua ”pelaamaan”, sillä silloin kuoresi täytyy olla kunnossa – niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Saatat olla jollain tavoin jopa huomiota herättävä tai ainakin puutteesi on peitetty tehokkaasti. Vaatetuksesi on sellainen ettei puutteet, esimerkiksi ylipaino, näy ulospäin. Henkinen kuoresi on vielä paksumpi. Ulkoasun lisäksi sinulle on usein erityisen tärkeitä muutkin statussymbolit kuten autosi, harrastuksesi, seura jossa esiinnyt, ”ystäväsi” jne. Olet ulospäin suuntautunut ja tarmokas, pyrit päämääriisi saavuttaenkin niistä osan. Päämääriä voi olla paljon ja usein ne vaihtuvat helposti. Voit olla menestyjä jollain kapealla osa-alueella, mutta saavutuksesi tyrehtyvät usein kritiikkiin. Asiallisenkin arvostelun seurauksena voit hylätä kaiken sen työn, jossa olit jo hyvällä alulla – ehkä matkalla kohti todellista menestystä. Tyypillisesti et halua etkä uskalla loppujen lopuksi ottaa sitä riskiä, että epäonnistuisit ja siksi luovutat itse ennen kuin epäonnistut.
Käyttäydyt kuin kuka tahansa. Mikään sinun normaaleissa toimissasi tai ulkonäössäsi ei paljasta kypsymätöntä tunne-elämääsi etkä vaikuta ulkopuolisten mielestä lainkaan epätasapainoiselta tai aggressiiviselta. Päinvastoin, he näkevät sinussa hurmaavan ja asiansa hoitavan, fiksun ja kyvykkään ihmisen. Ura, status, omaisuus, valta ja saavutukset ovat sinulle huomattavasti tärkeämpiä kuin moraaliset arvot tai oikeudenmukaisuus toisia kohtaan. Olet sitten mies tai nainen, samat perussäännöt pätevät sinuun. Olet itsekeskeinen ja huomionkipeä, haluat jatkuvaa ihailua, rikkautta ja valtaa kaikissa muodoissa. Olet kateellinen, kilpaileva, mahtipontinen ja käytät toisia hyväksesi. Luot ympärillesi luottamuksellisen ilmapiirin, jotta ihmiset avautuvat sinulle ja saat käyttöösi mahdollisimman paljon sinua hyödyttävää tietoa, jolla joko mielistellä tai vahingoittaa toisia kulloisenkin tarpeen mukaan. Sinun on saatava varmuus siitä, että toiset kunnioittavat ja arvostavat sinua yhtä paljon kuin sinä itse. Vaivut synkkyyteen, jos joudut kokemaan ettei sinua omasta mielestäsi arvosteta riittävästi. Toiset ihmiset saavat tämän olotilan sinulle halutessaan aikaiseksi hyvinkin helposti. Paljastat itsesi usein sillä, että suutut mitättömistä asioista.
Et pyydä anteeksi olemassaoloasi eikä ympäristösi hallitse sinua. Päin vastoin ympäristö on tiukasti otteessasi. Todellisuudentajusi on normaali, olet älykäs ja monipuolisesti kyvykäs sekä voimakas. Olet kontaktikykyinen ja -haluinen sekä ystävällinen. Olet puhelias ja sosiaalinen, tutustut ihmisiin helposti ja olet kotonasi ihmisten keskellä. Muut pitävät sinusta, monet paljonkin. Ne, jotka eivät pidä sinusta, ovat pääsääntöisesti läheisiäsi, sillä he näkevät todellisen minäsi. Olet hyvä esiintymään ja puhumaan, ja saatat vaikuttaa jämerältä johtajalta; määrätietoiselta, pelottomalta ja varmalta. Osaat esiintyä toisille isompana kuin oletkaan, jopa suurenmoisena sekä kyvyiltäsi että aikaansaannoksiltasi. Esiinnyt johtajana ja auktoriteettina, mutta et todellisuudessa suostu itse taipumaan kenenkään johdettavaksi etkä varsinkaan lähellä olevien ihmisten auktoriteettiin. Piirrät itsestäsi kuvan, jossa suorastaan ihailet toisissa kovuutta ja häikäilemättömyyttä. Ne ovat sinun omia ominaisuuksiasi vaikket niitä ehkä tiedostakaan. Heijastat nämä piirteet toisiin ja ihastut sitten itse niihin. Tosiasiassa sinulta puuttuu itseltäsi kaikki kyky, valta ja voima.
Haluat olla huomion kohteena. Se voi tapahtua vaikka käyttäytymällä epäsoveliaasti; puhumalla suureen ääneen rivoja väärässä paikassa, pukeutumisella tai vaikka värjäämällä hiukset huomiota herättävästi. Se voi tapahtua hankkiutumalla sellaiseen yhteisöön, jossa olet automaattisesti huomion keskipisteenä; miehenä naisten keskelle kosmetologikouluun tai naisena miesten keskelle vaikkapa ammattikoulun levyseppähitsaajalinjalle. Pyrit täyttämään itselläsi kaiken tilan ja löydät taitavasti keinot, joilla saat huomion puoleesi. Monet eivät tätä peliäsi kuitenkaan huomaa vaan luulevat ihailevan sinua vapaaehtoisesti ja siitä syystä, että sinussa todella olisi jotain ihailtavaa. Sinulle ei useinkaan ole suurta merkitystä sillä, onko huomio positiivista vai negatiivista. Pääasia, että huomiota riittää.
Sinulla on pohjaton tunnustuksen ja kiitoksen tarve. Mikäli et saa sitä muilta, annat sitä itse itsellesi. Jaat ihmiset mielessäsi kahtia sen mukaan, miten he suhtautuvat sinuun. Toiset ovat ”ystäviä” eli liittolaisia tai ihailijoita. Heiltä ostat rakkautta näyttämällä heille parhaat puolesi ja peittämällä heiltä huonot ominaisuutesi loppuun asti. Jopa vuosia tai vuosikymmeniä. Toiset ovat vihollisia, jotka sinun on raivattava tieltä keinolla millä hyvänsä jos vain suinkin mahdollista. Kokoat ympärillesi ihmisiä, jotka olet kerännyt taitavasti ja heidän huomaamattaan olet ohjelmoinut heidät toimimaan hyväksesi. Jokaisella on rooli ja roolille käsikirjoitus. Otat jokaisesta irti sen hyödyn, mitä heistä on saatavissa. Olet ystävällinen toisia kohtaan vain, jos saat toisilta sen mitä tahdot. Hyödyttömät ovat sinulle totaalisen hyödyttömiä. Usein kuulee sinun miettivän, mitä hyötyä toisista ihmisistä missäkin tilanteessa on.
Käytät toisia ihmisiä hyväksesi. Toistat itseäsi kerta toisensa jälkeen etsimällä aina samoja ominaisuuksia uusista ihmisistä sen sijaan, että etsisit uusia ominaisuuksia tutuista ihmisistä. Suhteesi kiertävät kehää. Etsit, ja löydät, ympärillesi ihmisiä joiden kanssa suhde tekee saman kierroksen päättyen samaan pisteeseen. Tämän jälkeen tilalle tulee uusi ihminen, jonka kanssa aloitat kierroksen uudelleen. Käytät toisia ihmisiä aina tilaisuuden tullen hyväksesi kehuen lisäksi ”saavutuksillasi”. Et yksinkertaisesti kykene olemaan kehumatta itseäsi, kuvitellen samalla nostavasi arvostustasi, edes toisille ihmisille hyvin henkilökohtaisilla asioilla. Käytät toisten haavoittuvuutta hyväksesi ja astut toisten päälle, jotta tulisit itse vähän pidemmäksi. Samalla tietysti loukkaat toisia välillä hyvinkin syvästi välittämättä siitä tippaakaan. Olet säälimätön, mikään loukkaus ei ole sinulle liian suuri. Sinulla on käsittämätön kyky tunnistaa ne ihmiset, joihin sinulla on henkistä valtaa ja käytät sitä häikäilemättömästi hyväksesi. Rikot toisten ihmisten sydämet tehdäksesi näistä riippuvaisia ja käytät uhkauksia tai painostusta saadaksesi muut pysymään lähelläsi. Sinun täytyy siis jatkuvasti hakea vahvistusta sille, että olet hyväksytty. Todellisuudessa olet tyhjä ja loppuun kulutettu etkä kykene saamaan mistään etkä kenestäkään mitään irti.
Olet epäluuloinen kaikkia kohtaan, koska et pysty luottamaan kehenkään. Tutkit toisten ihmisten puhelimet ja sähköpostit sen vuoksi, että kuvittelet toisten tekevän samalla tavalla kuin itse teet toisille. Epäilet toisia vääryyksistä, koska kuvittelet heidän tekevän samalla tavalla kuin itse teet toisille. Samalla sinä – jälleen kerran – piirrät oman muotokuvasi toisten eteen. Joudut väistämättä ennemmin tai myöhemmin myöntämään itsellesi, että osa ihmisistä näkee lävitsesi. Saatat olla suorastaan harhaluuloinen ja kokea monien ihmisten vainoavan sinua. Vaadit toisia luottamaan sinuun ja syytät toisia siitä, että he eivät luota. Et voi ymmärtää etkä hyväksyä epäluottamusta itseäsi kohtaan. Sinulle se on anteeksiantamaton loukkaus. Sinun ei mielestäsi tarvitse selvittää, mistä epäluottamus johtuu eikä sinun tarvitse omasta mielestäsi muuttaa itseäsi voittaaksesi toisten luottamuksen. Sinun ei omasta mielestäsi tarvitse selvittää mitään muutakaan asiaa. Ilmaiset todella harvoin arvostustasi toisista, ja silloinkin siitä on aistittavissa jonkinlainen katkeruus tai hyötymisen tarve.
Kilpailet jatkuvasti, et kestä kuulla kiitettävän muita etkä iloitse muiden menestyksestä. Uskot ja väität muiden kadehtivan sinua. Tietämättäsi kuitenkin heijastat oman kadehtimisen muihin. Koska olet kateellinen, tiedätpä tai tunnustatpa sitä tai et, sinusta on itsestään selvää että muut kadehtivat sinua. Ahdistut muiden menestyksestä, vaikket sitä tietysti ääneen myönnä, mutta sen huomaa monessa tilanteessa. Toisten menestyksestä puhuttaessa käännät puheen välittömästi omiin vahvuuksiisi. Et myöskään iloitse läheistesi saavutuksista – paitsi jos katsot että ne nostaa sinun omaa arvoasi. Silloin saatat kehuskella heidän saavutuksillaan muille mutta haukkua ja mitätöidä ne silti läheisillesi. Tuot korostuneesti esiin itsesi, tekosi, saavutuksesi ja hyvät ominaisuutesi. Sen sijaan et kerro todellisista epäonnistumisistasi, virheistäsi ja vääryyksistäsi, jotka saattaisivat sinut huonoon valoon ja olisivat sinulle häpeäksi ja nöyryytykseksi. Moitit toisia usein, ja sinulla on aina arvosteltavaa kaikessa ja kaikissa. Sinulla on pakonomainen tarve saada kerrottua omista tekemisistäsi ja onnistumisistasi toisille eli todellisuudessa kehua itseäsi, ja odotat tietysti että toiset kehuvat ja arvostavat sinua yhtä paljon kuin itse arvostat itseäsi. Tosiasiallisesti ”tekemisesi” ja ”onnistumisesi” ovat usein varsin mitättömiä.
Et todellisuudessa taivu mihinkään kritiikkiin, esittääpä sitä kuka tahansa, vaikket sitä julkisesti myönnä. Mielestäsi kritiikki on aina väärää ja valheellista. Kanssasi keskustellessa syntyy tunne, ettei sinun kanssasi voi olla eri mieltä eikä varsinaisesti keskustella, vaan olet omasta mielestäsi kaikissa asioissa ehdottomasti oikeassa jo lähtökohdassa. Sinä siis ilmoitat, et keskustele. Et kysy vaan kerrot. Et vastaa kysymyksiin, varsinkaan jos ne koskevat toisille tärkeitä asioita. Et ole edes kiinnostunut toisten ihmisten asioista. Saatat sen sijaan vastata kysymyksiin, joita toivot sinulle esitettäväksi. Joskus paljastat palasia itsestäsi jo ensikohtaamisessa, sillä sinulla on pakottava tarve kontrolloida keskusteluja ja sanoa sekä ensimmäinen että viimeinen sana. Useimmiten osaat kuitenkin virittäytyä, esimerkiksi jonkun ryhmän tai luokan kokoontuessa ensimmäistä kertaa, seuraamaan ja analysoimaan toisia, ja aloitat profiilin nostosi vasta myöhemmin. Tämä voi tosin johtua myös epävarmuudestasi, sillä todellisuudessa saatat pelätä ryhmän muita ihmisiä ensi alkuun. Pelkäät ehkä, että ryhmässä on joku sinuakin taitavampi ja vahvempi narsisti. Ennemmin tai myöhemmin keskustelujen kontrollointi kuitenkin alkaa, ja tällöin sinun täytyy puuttua usein sellaisiinkin asioihin jotka eivät sinulle kuulu tai et niistä mitään ymmärrä. Motiivisi pysyvät salaisina ikuisesti, sillä et puhu avoimesti vaikka yritätkin antaa sellaisen kuvan itsestäsi. Tosiasiallisesti et kuuntele toisia, koska et välitä kuin itsestäsi. Tämä näkyy jo siinä, että sinulle täytyy sanoa samoja asioita useampaan kertaan.
Olet kateellinen ja mustasukkainen, vaikka onnistutkin siirtämään ne ominaisuudet toisille. Jälleen kerran piirrät muotokuvan itsestäsi. Olet suureellinen ja vakuuttunut siitä, että tiedät enemmän kuin muut ja teet kaiken oikein. Pyrit kontrolloimaan läheistesi elämää ja pyrit riistämään vähän kerrallaan heidän elämänsä ilon aiheet. Tässä olet erityisen taitava ja osaat käyttää hyödyksesi toisten ihmisten kiltteyttä ja muita heikkouksia. Et koskaan kiellä toista tekemästä, tai jättää tekemästä, jotain mutta osaat vedota piilotetusti juuri niihin asioihin, jotka toiselle ovat tärkeitä. Saat esimerkiksi toisen kokemaan huonoa omaatuntoa aina hänen lähtiessään harrastustensa pariin tai ystäviensä luo niin, että tämä loppujen lopuksi jättää harrastuksensa ja ystävänsä ettei hänen tarvitsisi kokea huonoa omaatuntoa. Kaiken tämän jälkeen voit sanoa, ettet ole koskaan kieltänyt tekemästä ”sitä” tai käskenyt tekemään ”tätä”.
Järkiperäistät tunteellisetkin keskustelut eli yrität elää ”järjellä”, koska et kykene käsittelemään edes tunneasioita tunteella. ”Järki” on tosin usein kaukana todellisesta järjen käytöstä. Väännät keskustelut omaksi eduksesi toisten kustannuksella. Sinun kanssasi ei ole ikinä mahdollisuutta ”voittaa” riitaa, olla oikeassa tai parantaa asioita keskustelemalla ongelmista tai asioista. Puolustaudut aina nuhdeltaessa etkä yksinkertaisesti kykene myöntämään edes itsellesi nuhtelun olevan aiheellista. Jos joudut keskustelussa alakynteen tai ansaan, jatkat puhumista vaihtamalla puheenaihetta taikka suutut saadaksesi vastapuolen hätääntymään taikka perääntymään. Et jaa omia ajatuksia, motiiveja etkä tunteitasi – ehkä siksi että pelkäät niitä taikka yksinkertaisesti siksi ettei sinulla ole sellaisia. Et kykene näkemään omaa osuuttasi suhteessa toisiin ihmisiin eikä mikään ole koskaan sinun vikasi.
Paljastat usein itsesi silloin, kun vastassasi on todellisesti voimakkaita ihmisiä. Et kestä näitä vaan pyrit osoittamaan näille etteivät nämä olisi voimakkaita ja eheitä. Mitä voimakkaampi ihminen, sitä voimakkaammin tätä vastustat. Tässäkin mittaat toisia itselläsi – jälleen todellisuuden vastaisesti. Et huomaa etkä tunnusta, etteivät voima ja heikkous useinkaan näy ulospäin. Voimakkaalta vaikuttava voi olla hyvin heikko ja heikolta näyttävä todellisuudessa hyvin vahva. Usein se hiljaisin on se vahvin. Sinun kohdallasi tulee tunne, ettei ”kaikki ole kohdallaan” vaikka sitä ei pysty perustelemaan järjellisillä syillä välttämättä edes itselle. Sinua ei yksinkertaisesti pysty oppimaan aidosti tuntemaan etkä päästä ketään lähellesi. Ehkä siksi, että et tunne edes itse itseäsi etkä uskalla päästää ketään niin lähelle että totuus paljastuisi. Suojaudut haavoittumista vastaan karsimalla tuttavistasi liian lähelle päässeet ja ne, jotka alkavat herättää sinussa todellisia tunteita. Ehkä läheisyydessä kipu alkaa nousemaan pintaan tai pelkäät paljastavasi liikaa siten osoittavasi, että oletkin heikko ja tarvitseva.
Lapsistasi ja eläimistäsi näkee paljon, usein myös totuuden. Ehkä siksi, että et ole onnistunut omilla ajatuksillasi tappamaan näiden luonnollista suoruutta ja rehellisyyttä. Lapsesi saattavat etsiä hyväksyntää ja jopa läheisyyttä vieraista aikuisista vaikka olet itse paikalla. He siis saattavat pyrkiä vieraan syliin tai tulla kainaloon koska lapsi, kuten itse asiassa aikuinenkin, tarvitsee läheisyyttä ja huomiota. Lapsesi hakevat myös katsekontaktia, joka on itse asiassa hyväksynnän hakua, mieluummin toisilta aikuisilta kuin sinulta. Se kertoo sinusta paljon. Lapsesi ovat oppineet, että sinulta sitä hyväksyntää ei ainakaan tule ja yrittävät siksi hakea sitä muilta aikuisilta. Lapsilla, kuten itse asiassa aikuisillakin, on tarve saada vastavuoroisuutta ja hyväksyntää. Jos et vastaa lapsen katseeseen ja hymyyn, he ensin hämmentyvät mutta yrittävät pian uudelleen vielä kovemmin. Jos et vieläkään vastaa siihen, he usein alkavat itkeä. Saat harvoin luottamuksellista suhdetta edes eläimiin. Eläimesi saattavat olla säikkyjä, totella vain ja ainoastaan silkasta pelosta taikka olla tottelemattomia eli ”lällättää keskisormi pystyssä”. Toiminta eläinten kanssa kun on pohjimmiltaan kuitenkin kiinni sinun ja eläimen välisestä suhteesta. Eläimesi aiheuttavat keskimääräistä enemmän vahinkoja, esimerkiksi koirasi puree tarpeettomasti. Osasyy tähän on leväperäinen tapasi pitää eläimiä etkä välitä niiden tekemistä vahingoista. Tämä johtuu siitä, että et tunne vastuutasi. Jostain käsittämättömästä syystä joudut myös muita useammin vieraiden eläinten vahingoittamiksi; kissa raapivat, koirat purevat, hevoset potkivat jne. Ehkä tämä johtuu siitä, että pidät myös eläimiä esineinä. Ehkä eläimet osaavat lukea tämänkin totuuden meistä ihmisistä paremmin kuin me ihmiset.

,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *