Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Narsisti ja empatia

12.07.2012, partiopojan

Empatia on kehittynyt sosiaalinen taito, joka merkitsee kykyä hetkellisesti asettaa itsesi toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää toisen tunteita. Empatia ei ole sama asia kuin sääli vaan se on eläytyvää myötätuntoa ja sitä pidetään yleisesti arvostettuna inhimillisenä ominaisuutena. Oikeastaan se on merkki henkisestä kypsyydestä vaikket sitä arvostakaan. Myötätunnolla tarkoitetaan asennetta, jossa toisen etu on tärkeämpi kuin oma hyötysi. Narsistina et tee mitään, josta et hyödy vaikket sitä itse välttämättä tiedostakaan. Osaat kyllä teeskennellä empatiaa ja esiintyä pyyteettömänä hyväntekijänä, ja aina auttavana ystävänä ja lähimmäisenä – jos koet että saat palveluksia tehdessäsi hyvitykseksi jotain itsellesi. Itse et yleensä kykene ottamaan apua vastaan vaan torjut auttamisyritykset. Se johtuu siitä, että et kykene myöntämään huonommuuttasi tai avun tarvettasi missään asiassa. Suutut, jos sinua yrittää auttaa ja sanot: ”Tuntuu pahalta, kun yrität opettaa minua”. Teet, tai väität tekeväsi, kaiken itse, koska uskot tekeväsi kaiken paremmin kuin kukaan muu, vaikka usein teetkin asiat loppujen lopuksi samalla lailla kuin muutkin. Silti kuvittelet kehittäneesi jotain uutta ja suurta, mihin toiset eivät kykene. Keksit siis pyörän aina uudelleen ja uudelleen, ja pidät sitä joka kerta yhtä suurena saavutuksena. Suuruudenhulluudessasi voit uskoa kykeneväsi suorituksiin, jotka ovat sinun todellisten kykyjesi yläpuolella.
Empatian kehittymisellä on suuri merkitys moraalikehityksessä. Empaattinen ihminen ymmärtää toisen yksilön ajattelun, kokemukset ja tunteet sekä pystyy hahmottamaan ja ymmärtämään, miksi tämä toimii niin kuin toimii. Siinä missä empatia on positiivinen moraalinen reaktio, aggressio on vastaavasti negatiivinen moraalinen reaktio. Empatia on tärkeä keino ehkäistä hyökkäävää käyttäytymistä. Ihminen joka osaa asettua toisen asemaan käyttää aggressiota vain itsepuolustukseen tai hätätilanteessa. Aggressio voi ilmetä sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Empatian avulla siedät erilaisuutta ja pystyt kunnioittamaan toista ihmistä. Vanhemmillasi on vastuu sinun empatian kehittymisestä. Sinulla ei ole lainkaan, tai ainakaan lähes lainkaan, empatian kykyä, ja siitä syystä koet toisiin ihmisiin kohdistamasi henkiset ja fyysiset loukkaukset oikeutetuiksi. Ymmärrät kyllä loukkaavasi ja satuttavasi muita, mutta et välitä tästä sillä sinulla on mielestäsi oikeus myös loukata ”tarpeen vaatiessa” ja ”rehellisyyden nimissä”. Se on hyvyydeksi naamioimaasi pahuutta, ja se on suurinta ja pahinta pahuutta mitä kuvitella saattaa. Itse asiassa kaikki pahuus naamioituu hyvyydeksi ennen kuin se ryhtyy toimimaan. Loukkaat toista, koska haluat hänelle ”vain hyvää”. Pidät tätä hyveenä ja kehittyneempänä taitona kuin myötäeläminen. Empatian puutteesi vaikeuttaa sosiaalista elämää ja kun sinulla ei tätä taitoa ole, ymmärrät toisten ihmisten tunteet ja signaalit väärin ja olet altis konflikteille varsinkin vaikeampia asioita käsiteltäessä. Sanot usein: ”Minun ei ole pakko tehdä mitään, jos en halua”, etkä ole valmis tekemään juuri mitään edes omien lastesi eteen, koska ajattelet edelleen ”ettei ole pakko”. Empatian kyky vaatii oikeasti hyvää itsetuntoa, jota sinulla ei ole.
Loukkaat jatkuvasti läheisiäsi. Teet sen ehkä tiedostamattasi, sillä se näyttää olevan sinulle niin luontevaa. Sinun ”heitot” ovat julmia ja ajattelemattomia. Itsetunnon puute aiheuttaa sinulle kaikkinaista tyytymättömyyttä itseinhosta itsevihaan. Olet yliherkkä loukkaantumaan ja pyrit manipuloimaan ja hallitsemaan muita ihmisiä välttääksesi minkäänlaista itseesi kohdistuvaa arvostelua. Hyökkäät kiukkuisella asenteella toista kohtaan ”varmuuden vuoksi”, koska kuvittelet toisen tekevän pian samoin. Sinulle elämä on peliä, on kysymys sitten ihmissuhteista tai työelämästä. Usein myös viljelet tällaisia peleihin liittyviä sanoja myös puheessasi. Joskus saatat jopa myöntää että ihmissuhteet ovat sinulle pelejä, pelaat siis ihmisillä ja heidän tunteillaan. Saatat valloittaa jonkun ihmisen vain todistaaksesi itsellesi, että pystyt siihen. Toisten tunteista et välitä tippaakaan. Tämä ilmiö tapahtuu joka paikassa eikä se liity pelkästään baari-iltoihin tai muihin ”peleihin” vastakkaisen sukupuolen kanssa. Baarit ovat kyllä hyviä harjoittelupaikkoja sinulle, mutta sinulla jää rooli päälle niin että elät koko ajan ”elämän baarissa”.
Itsetunto on kiinteä osa sinun minääsi, ei pelkkä persoonallisuuteesi liittyvä osa. Se kuvaa sellaista itsearvostuksen määrää jonka olet kokenut tai havainnut itsellesi sopivaksi. Itsearvostus on siis henkilökohtainen näkemyksesi omasta arvostasi. Sen kehittymisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että olet lapsuudessasi kokenut vanhempiesi hoivaa ja rakkautta. Itsetunnon kehittymisessä kasvuolosuhteilla on suuri merkitys, sillä onhan vanhemmillasi ollut mahdollisuus sekä kannustaa että lannistaa sinua. Itsetunto tosin kehittyy läpi elämäsi. Näyttää siltä, että kaikilla narsistien sisaruksilla on narsistisia ominaisuuksia vaikkakin niiden vaikeusaste vaihtelee. Tämä on tietysti luonnollista, koska kaikki ovat saaneet samanlaisen tai ainakin hyvin samantyyppisen kasvatuksen, mutta kaikki ovat luonteeltaan hieman erilaisia ja ainakin aikuisiässä eläneet eri yhteisöissä. Monille narsisteille, ehkä myös sinulle, omien vanhempiesi mielipiteet ja sanomiset ovat hyvin tärkeitä. Ehkä roikut aikuisenakin vanhempiesi helmoissa, koska et ole koskaan todellisesti kasvanut aikuiseksi. Suhteesi sisaruksiisi ja sukulaisiisi ovat yhtä omituisia kuin muutkin ihmissuhteet.
Kun hyväksyt itsesi, sopeudut elämään. Tällöin koet olevasi tasavertainen muiden kanssa ja voit olla avoimen kiinnostunut toisista pelkäämättä näitä tai tuntematta tarvetta jatkuvaan kilpailuun. Kykenet myös nauttimaan itsestäsi ilman ylimääräisiä ulkoisia ärsykkeitä ja äärikokemuksia. Itsetuntosi ei tarvitse näkyä ulospäin. Voit olla seurapiirin varmimmin käyttäytyvä ja itsevarmalta vaikuttava sanavalmis keskipiste vaikka oletkin huonoitsetuntoinen narsisti. Sinulla on aina heikko itsetunto siitä huolimatta, että käytöksestäsi voisi päätellä juuri päinvastaista. Itsekeskeisyytesi saattaa näyttää ulospäin itserakkaudelta ja antaa vaikutelman hyvästä itsetunnostasi – näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Puuttuvan hyvän itsetunnon lisäksi sinulta puuttuu kyky asettautua toisen asemaan. Sinun käsityksesi omasta itsestäsi on vääristynyt. Samoin on sinun vuorovaikutustaitojesi laita, ainakin kiinteämmissä ihmissuhteissa kun mukaan tulee koko persoonallisuus. Sinun ”rakkautesi” sammuu yhtäkkisesti paljastaen samalla, ettei oikeaa rakkautta ole koskaan ollutkaan. Sinä kun et sellaiseen kykene.

, ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *