Koetko, että sinun on pakko olla paras? Ydintunteesi on paine. Et osaa rentoutua ja nauttia elämästä vaan ponnistelet jatkuvasti päästäksesi eteenpäin, ollaksesi paras joka paikassa; koulussa, työssä, urheilussa, harrastuksissa, deittailussa, seksissä, joka asiassa. Sinulla on oltava paras talo, paras auto, paras työpaikka. Sinun on tienattava eniten ja oltava täydellisen luova ja organisoitu ihminen. Ongelmasi näkyvät …
Koetko, että jollain tavalla kykenemätön huolehtimaan itsestäsi? Et luota omaan arviointikykyysi. Tarvitset siksi muita ihmisiä kannattelemaan ja tukemaan sinua ja pitämään sinusta huolta. Olet riippuvainen läheisistäsi etkä ole itsenäinen, omillaan pärjäävä aikuinen. Luultavasti olet edelleen läheisissä tekemisissä vanhempiesi kanssa, jotka vaikuttavat elämääsi voimakkaasti. Et ole kyennyt itsenäistymään vanhemmistasi ja toimit ehkä edelleen kuten vanhempasi edellyttävät. …
Koetko, että et sovi joukkoon tai olet outo? Tunnet usein ahdistusta sosiaalisissa tilanteissa ja se saa sinut välttelemään niitä. Ehkä tunnet itsesi erilaiseksi, muita huonommaksi keskustelijaksi ja siksi ulkopuoliseksi. Uusien ihmisten kanssa tunnet olosi epämukavaksi ja hermostuneeksi etkä oikein tiedä mitä sanoisit. Pelkäät, että sanot tai teet jotain väärin. Saatat arkailla huomion kohteena olemista ja …
Tunnetko, että sinun pitää olla mieliksi läheisillesi, vanhemmillesi, lapsillesi, ystävillesi, työkavereillesi ja jopa ventovieraille? Sinulle saattaa olla samalla tärkeää, että kaikki ihmiset pitävät sinusta, jopa ne ventovieraat. Pyrit olemaan muille mieliksi. On vain yksi, jota sinun ei tarvitse miellyttää – sinä itse. Vaikka et pitäisi jostain henkilöstä, haluat kuitenkin että hän pitää sinusta. Pyrit miellyttämisellä …
Tunnetko, että et saa ikinä tarvitsemaasi rakkautta? Koet emotionaalista vajetta, mutta se jäsentyy harvoin ajatuksiksi sillä se on muodostunut varhaislapsuudessasi ennen kielen kehittymistä. Sinä vain uskot olevasi aina yksin eikä kukaan tyydytä sinun rakkauden tarvetta eikä kuuntele ja ymmärrä sinua. Se on syntynyt, koska olet saanut keskimääräistä vähemmän emotionaalista hoivaa. Hoivaaja on se, jolla on …
Onko sinua kohdeltu huonosti tai käytetty hyväksi ollessasi lapsi? Se synnyttää tuskaa, pelkoa, raivoa ja surua. Voimakkaat tunteet ovat lähellä tietoisuuttasi ja sinun vierelläsi on helppo aistia tunteiden voiman; näennäisesti tyynen kuoresi alla tunteesi ovat tulvimassa padon yli. Mielesi muuttuu äkisti, purskahdat raivoon tai itkuun. Ajoittain olet kuin ulkopuolinen, kokemuksesi tuntuvat epätodellisilta ja tunteesi ovat …
Tunnetko, että menetät rakastamasi ihmiset tai ettet saa menettämääsi koskaan takaisin? Uskotko olevasi tuomittu yksinoloon? Sinun on hankala luottaa kehenkään. Et kykene olemaan erossa lyhyitäkään aikoja hätääntymättä etkä luota siihen, että suhde kestää erot. Menetyksen pelko ohjaa elämääsi ja olet huolissasi yksin jäämisestä. Pelkäät jääväsi yksin ja luultavasti takerrut läheisiin ihmisiin, mutta samalla on vaara …
Onko sinulla ollut ristiriitainen lapsuus? Se tarkoittaa vastakkaisten ja ristiriitaisten tekijöiden läsnäoloa lapsuutesi kiintymyssuhteissa ja saa alkunsa, kun vanhempasi reagoivat fyysisessä kontaktissa sinuun vauvana sillä tavoin ristiriitaisesti, että olet tuntenut olosi yhtä aikaa mukavaksi ja epämukavaksi. Toistuessaan tämä tilanne on aiheuttanut sen, että et ole kyennyt yhdistämään kehon ja tunteiden välisiä viestejä toisiinsa. Vauvana lapsen …
Onko sinulla ollut kaksitahoinen lapsuus, johon on liittynyt epämääräisyys ja epäjohdonmukaisuus? Vanhempasi eivät ole itsekään olleet tietoisia omista toiveistaan ja tarpeistaan. Tällainen tilanne on voinut syntyä esimerkiksi ei-toivotun raskauden seurauksena tai jos sinun syntymäsi on toivottu ratkaisevan parisuhteen ongelmat. Tyttölapsilla seurauksina on syömishäiriöt, eli anoreksia ja bulimia, kun taas poikalapsilla ongelmat liittyvät muun muassa miehisyyteen …
epäjohdonmukaisuus, epämääräisyys, kaksitahoinen, kaksitahoisuus, lapsuus
Onko sinulla ollut lapsena välttelevä suhde vanhempiisi? Olet joutunut irrottautumaan ja itsenäistymään vanhemmistasi liian varhain. Tämä on voinut johtua vanhempiesi kiintymyksen puutteesta sekä toistuvista ja merkittävistä hylkäämiskokemuksista. Kokemus kiintymyksen menettämisestä onkin keskeisin tekijä depressiivisessä kehityksessä. Pikkulapsena ollessasi vanhempiesi antama hoito ja huolenpito ovat olleet sinulle välttämättömiä ja siksi olet pyrkinyt näkemään heidät parhain päin silloinkin, …
Onko lapsuuttasi hallinnut ahdistunut suhde vanhempiisi? Onko vanhempasi reagoinut sinun lapsena kokemiisi normaaleihin pelkoihin ylisuojelevasti ja ahdistuneesti? He eivät ole tukeneet sinua kohtaamaan pelkojasi vaan ovat välttäneet pelkäämiäsi asioita tai paikkoja. He ovat nähneet sinut avun ja suojelun tarpeessa olevana, mikä on aiheuttanut heissä ahdistusta. Lapsena olet aistinut vanhempiesi ahdistuksen vaikka he ovat yrittäneetkin peittää …
Kertomus 12-vuotiaasta pojasta, Cristian Fernandezista, kertoo kuinka lapsuus dramaattisimmillaan vaikuttaa ihmiseen. Cristian surmasi kaksivuotiaan pikkuveljensä hakkaamalla hänet kuoliaaksi. Yhdysvaltalaiset syyttäjät haluaisivat tuomita Cristianin elinkautiseen vankeusrangaistukseen, koska pitävät häntä äärimmäisen vaarallisena ja heidän mukaansa ”yleisöä pitää voida suojella pojalta”. Cristianin lapsuus on ollut varsin traaginen. Äiti synnytti Cristianin vain 12-vuotiaana eikä pojan isä ollut koskaan kuvioissa …