Moraali merkitsee käyttäytymissääntöjä, käsityksiä ja arvostuksia jotka vallitsevat tietyssä yhteisössä ja joiden avulla punnitset hyvää ja pahaa sekä oikeaa ja väärää. Moraalin piiriin kuuluu, mitä yhteisössä on sallittua tehdä, ja mitkä vastuusi ja velvollisuutesi ovat. Narsistina sinulle moraali on muuttuva käsite ja sinusta oikein on se, mikä sinua milloinkin parhaiten palvelee. Moralisoit mielellään kaikkia ja kaikkea – paitsi itseäsi ja omia tekojasi. Toimit moraalin vastaisesti, jos siitä itse hyödyt. Saatat perustella toimintaasi sillä, että teko on oikea, kunhan siitä ei jää kiinni. Olet siis sitä mieltä, että esimerkiksi pettäminen on hyväksyttävää jos siitä ei jää kiinni. Jos loukkaat läheistäsi mutta olet omasta mielestäsi toiminut ”parhaasi mukaan”, et mielestäsi ole velvollinen kokemaan syyllisyyttä loukkauksestasi. Ja sinulle ”omasta mielestäsi” tarkoittaa ”mikä minua eniten hyödyttää”. Et pyydä anteeksi, koska empatian taidon puuttuessa et voi asettua toisen asemaan etkä nähdä omaa syyllisyyttäsi. ”Oma vikasi jos loukkaannuit”, on sinulle yleinen lause. Käytät sitä ehkä paljonkin tietämättä, mitä se sinusta oikeastaan kertookaan.
Koet, että sinun kohdallasi kaikissa säännöissä, oikeuksissa ja velvollisuuksissa pitää voida tehdä poikkeus. Sinulla on omasta mielestäsi ”universaali lupa kaikkeen”. Sinulla on siis ikuinen oikeus yli muiden. Flirttaat esimiehelle, oikeastaan flirttaat kaikkien kanssa jotka siihen vain ryhtyvät, kaahaat autollasi, haaskaat palkkasi itseesi, kalliiseen kelloon, vaihtamalla autoa, kampaajalle, hierontaan, meikkeihin, vaatteisiin tai muuhun turhuuteen vaikkei siihen olisi tarvetta tai edes varaa, kunhan kaikki on parempaa kuin muilla ja sinulla itselläsi hyvä olla. Suhtautumisesi rahaan on erikoinen, kontrolloit toisten rahan käyttöä mutta käytät sitä itse vapaasti. Epäonnistut taloudellisten asioiden hoidossa usein. Unohdat ja muuttelet lupauksesi, petät läheisiäsi, lupaat kuun taivaalta pitääksesi uhrin vallassasi, arvostelet suoraan ja haukut selän takana – etkä näe toiminnassasi mitään väärää. Saatat ”suunnitella” ja luvata ottaa perheesi mukaan vaikkapa työmatkalle, mutta ”viime hetken muutokset” muuttavat kaiken ja lähdetkin yksin valmiiksi suunnitellulle matkalle vain itseäsi ajatellen. Suunnitelmasi ovat pelejä, usein niin monimutkaisia että kompastut niihin itsekin paljastaen itsesi. Paljastuksia et silti säikähdä, voit tehdä mitä haluat ja on vain toisten heikkoutta jos he loukkaantuvat tekemisistäsi. Sinä kun et ole omasta mielestäsi tilivelvollinen kenellekään. Sinulla on salainen elämä; saatat piilottaa ystäväsi, tekemisesi ja rahasi. Oikeastaan piilotat kaiken itsestäsi. Sinua ei voi oppia tuntemaan.
Totuudella ei ole sinulle välttämättä merkitystä. Sinun ihailun tarpeesi on pohjaton, ja siksi kaunistelet tekosi ja parantelet saavutuksesi. Tämä voi olla jatkuvaa pienimuotoista liioittelua tai patologista valehtelua. Mottosi on, että ”ellet ajattele ja tee asioita kuten minä, olet väärässä”. Julkisivultasi voit olla hyvinkin rakastettava ja lämmin ihminen – ainakin niin kauan kuin sellaisen illuusion kannatteleminen sinua itseäsi hyödyttää ja sinun kulloinenkin lähipiirisi jaksaa sinua ihailla. Hyvyyden näyttely on sinulle tapa saada tahtosi läpi ja manipuloida muut uskomaan sinua ja olemaan puolellasi. Sinun ”pokka pitää” loppuun asti vaikka voitkin olla läpinäkyvä. Jollain lailla miellät tämän itsekin ja saatat pelätä paljastumista vaikket sinänsä välitäkään kiinnijäämisestä. Kyse on vain kiiltävän kuoresi pitämisestä puhtaana. Joskus sinun omatunto saattaa herätä ja saatat hetkellisesti kokea suurtakin tuskaa tekemistä pahuuksistasi, mutta se ei johda muutoksiin.
Joskus valehtelusi saa lähes mytomanisia piirteitä. Sinun valehtelu jää läheisiltä usein huomaamatta, koska se on sinulle niin normaalia käyttäytymistä että läheiset alkavat pitämään sinun käyttäytymistäsi ”normaalina”. Vilpillisyytesi tunnistaminen on tärkeää, mutta se voi olla vaikeaa koska valehtelu on yksi osa sinun luontaista käyttäytymistä. Yleistä kaikille valehtelijoille, siis myös sinulle, on se että kerrot mahdollisimman vähän. Lisäksi käytät usein epätäydellisiä lauseita eli et vastaa kysymykseen loppuun asti. Asiassa pysymisen sijasta kerrot usein oma-aloitteisesti asioita, joista ei ole edes puhetta eli käännät taitavasti puheen sinulle itsellesi vähemmän vaaralliseen aiheeseen. Seuraat koko ajan muiden ihmisten reaktioita lukeaksesi, uskotaanko sinua ja jos huomaat valheesi menevän läpi, puheesi yleensä nopeutuu. Uskot usein itsekin omaa valehteluasi ja siksi olet usein niin vakuuttava. Non-verbaalinen viestintä saattaa siksi tukea kertomustasi hyvin pitkälle, mutta useimmiten siinäkin on nähtävissä selkeitä valehtelun merkkejä.
Sinulla on korostunut tarve esittää olevasi antava osapuoli, jolloin voit kokea olevasi parempi kuin se, jolle annetaan. Haluat olla se, jota muut tarvitsevat ja kadehtivat eikä päinvastoin. Yritätkin tiedostamattomasti saavuttaa kadehditun aseman vähättelemällä ja halveksimalla kaikkea, mitä muut tekevät. Etsit tarvittaessa pienen yksityiskohdan, ”tahran maton kääntöpuolelta”, voidaksesi halveksia muita ja tehdä heistä arvottomia ja kelvottomia. Näin voit kokea olevasi suuri ja kykenevä sekä välttää kateuden ja pienuuden kokemuksesi. Olet hyvä provosoimaan esiin virheitä, heikkouksia ja puutteita muissa ihmisissä ja onnistuessasi siinä koet voitonriemua. Tulkitset sen vahvistukseksi narsistiselle illuusiolle paremmuudestasi. Olet vakuuttava, koska olet itse täydellisen vakuuttunut omasta erinomaisuudestasi ja uskot selityksiisi täysin. Olet oman maailmasi napa ja saatat aivan hyvin uskoa, että kaikki sinun tekosi muuttavat koko ympäröivää maailmaa. Saatat kääntää vaikkapa työyhteisön tuloksen yksinomaan omaksi ansioksesi vaikket olisi edes osallistunut sen parantamiseen. Voit siis ottaa kunnian ihan mistä tahansa asiasta.
moraali, narsismi, narsisti, narsistin moraali