Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Yleinen

Mielen toiminta

09.07.2012, partiopojan

Partiopoika on ihmetellyt tässä taas maailman menoa. Mieli näyttää olevan melkoisen erikoinen ja käyttäytyä oman mielensä mukaan 🙂
Yksinkertaistettuna mieli näyttää olevan kykyä yhdistää ympäristössä, ajatuksissa, tunteissa ja teoissa olevia asioita toisiin asioihin, ajatuksiin, tunteisiin ja tekoihin millä tavoin tahansa. Tämä erityinen kyky on tietysti ollut välttämättömyys, jotta ihminen on voinut nousta johtavaan asemaan maapallolla. Mieli on tuonut ihmiselle kyvyn tietoisesti analysoida kaikkea, ja samalla se on tuonut ihmiselle myös kärsimystä. Kun me ajattelemme, me yhdistelemme asioita tai tapahtumia mielivaltaisesti toisiinsa. Sanat yhdistävät asioita toisiinsa ja ne ikään kuin tuovat asiat ja tapahtumat takaisin, koska ne ovat mielessämme sama asia kuin sanat, joihin ne viittaavat. Jo hyvin pienet lapset käyttävät tätä ajatuskykyä luonnollisesti, mutta eläimiltä kyky puuttuu. Koira ei koske sähköpaimenen aitaan kahdesti, mutta sen täytyy koskea siihen edes kerran jotta se oppisi. Lapsen ei tarvitse siihen koskea, koska voimme opettaa sen hänelle kielen avulla.
Ajattelukyvyn ansioista me pystymme ajattelemaan tulevaisuutta, tekemään suunnitelmia sekä arvioimaan ja vertailemaan tuloksia. Valitettavasti näiden kykyjen avulla me pystymme myös aiheuttamaan henkistä pahaa oloa. Itsemurha on tuntematon käsite eläimille ja esimerkiksi kaksivuotiaille lapsille, mutta jo kuusivuotias lapsi kykenee heittäytymään junan alle ollakseen taivaassa äitinsä kanssa. Aikuisella ihmisellä on siis kaikki ne mielen työkalut, joilla hän kykenee kiduttamaan itseään ja läheisiään.
Ihminen pystyy myös hallitsemaan itseään suurempia ja vahvempia eläimiä ja osaa käyttää niitä hyväkseen. Eläinten hyväksikäyttö perustuu älyyn. Niitä täytyy osata käsitellä ja usein myös huijata, sillä fyysisellä voimalla ei hevosille, norsuille eikä usein edes koirille pärjää. Sekin on ”psykologista peliä”, johon muut lajit eivät kykene. Se on ollut yksi edellytyksistä, joilla ihminen on kehittynyt niin ylivertaiseksi. Sama ”psykologinen peli” jatkuu luonnollisesti edelleen – se kun kuuluu erottamattomana osana ihmiseen. Nämä asiat eivät ole mitään uusia ilmiöitä, ne kun ilmenevät jo Raamatussa. Myytti Narsissoksesta ei sekään ole myytävänä uutuus-kirjojen hyllyssä. Historia tuntee kaikilta aikakausilta menestyneitä sotapäälliköitä, joita nykytietämyksellä voidaan pitää lähinnä psykopaatteina. Lähihistoriasta sellaisena voi nostaa esiin vaikkapa Hitlerin.
Mieli on kummallinen. Sitä on vaikea tuntea sitä ja sitä mahdoton hallita. Sisällä on nimettömiä ”möhkäleitä”, sellaisia joita ei näe vaikka itse on aitiopaikalla. Mielen toiminnan sääntöihin kuuluu, että vaikeuksiin tarrautuu, ja palaa tuttuun ja turvalliseen. Elämä kiertää kehää ja törmää samoihin vaikeuksiin kerta toisensa jälkeen. Haitalliset kokemukset kertautuvat elämän aikana niin, että niistä tulee loppujen lopuksi osa persoonallisuutta. Esimerkiksi hylkääminen, arvostelu, kaltoin kohtelu, syrjintä tai laiminlyönti vahingoittavat, varsinkin jos niitä on joutunut kokemaan lapsena, ja sitä ajautuu kerta toisensa jälkeen tilanteisiin, joissa kokee samoja voimakkaita tunteita. Siinä ei ole mitään järkeä, mutta niin vain tapahtuu – koska ihmisen mieli toimii niin.
Usein vaikea huomata, mikä pahan olon taustalla todellisuudessa on. Mieltä askarruttavat monet kysymykset, joihin vastaukset ovat usein liian lähellä – ja lähelle on tunnetusti vaikea nähdä. Joskus on tarpeen miettiä, pitäisikö asioita tarkastella toisenlaisesta näkökulmasta ja ymmärtää, että kaikki hyvinvointi ei ole aina itsestään selvä asia meistä kenellekään. Pitäisi ymmärtää, että terveys ei ole sitä etteikö olisi ongelmia. Terveys on sitä, että pystyy kohtaamaan ongelmat.
Ehkä sinäkin olet sokea ongelmille tai yrität ratkaista niitä liian vaikeasti. Et kenties osaa nähdä todellisia ongelmia, jotka aiheuttavat kaiken pahoinvointisi. Isot ongelmat eivät usein ole niitä todellisia ongelmiasi vaan todellinen ongelmasi on vahvan kehikon puute, jolloin koko elämäsi on yhtä ongelmaa. Et osaa – tai halua – nähdä, kuinka ihminen toimii. ”Välittömät ajatukset”, ne mielen pienet häivähdykset, määrittävät tunteittesi sisällön, kehosi reagoinnin ja sinun käyttäytymisen. Mielen häivähdys saattaa tuoda ahdistavan olon ja nostaa silmiisi filmimäisen kuvan jostain menneisyydestäsi. Tunteesi ovat voimakkaita ja oikukkaita, ja ne vaikuttavat sinun käyttäytymiseen. Tietoisessa mielessä et näe asioiden yhteyttä, mutta tunnetasolla ja tiedostamattomassa mielessäsi tapahtuu paljon hallitsematonta. Sieltä löytyy selitys sinun käyttäytymiselle ja niille todellisille ongelmillesi.
Ilmiötä voi yrittää kuvata vertaamalla sitä vaikkapa tuoksuista tuleviin mielleyhtymiin. Kun haistat palaneen voin hajun kadulla, mielesi palauttaa sinut lapsuuden juhannukseen – mummolaan, missä juhannuksena paistettiin lättyjä. Mielesi toimii juuri näin. Itse palaan kaksivuotiaana opittuun tunteeseen joissain tilanteissa eli lapsuuden trauma palaa nykyhetkeen. Sama ilmiö vaikuttaa sinuunkin. Jotkut epäonnistumiset ja epämiellyttävät kokemuksesi tunkeutuvat mieleesi tietyissä asiayhteyksissä etkä voi sille mitään. On turhaa yrittää vain painaa niitä pois mielestäsi. Kehosi nimittäin muistaa vaikka mielesi ei muistaisikaan, etkä pysty huijaamaan kehoasi. Kehosi on kuin pakastin, jonne psyykesi säilöö asioita. Traumaattiset asiat voivat jäädä tietoisuutesi ulkopuolelle, mutta tieto ”tihkuu” läpi tietoisuuteesi. Asiat täytyy käsitellä, jotta et joutuisi työntämään niitä pois tietoisesta mielestäsi ”unohtamalla” niitä etkä joutuisi ”säätämään” etkä tukahduttamaan tunteitasi. Tutkimuksillakin on todistettu, että kivuliaat kokemukset on hyvä käsitellä uudelleen, sillä se parantaa elämänlaatua. Tiedät tämän varmasti itsestäsikin. Muista, että inhimillisyys on normaalia ja tervettä.
On myös tutkittua tietoa siitä, mihin johtaa esimerkiksi yritys olla ajattelematta ongelmaa. Sellaiset ajatukset, joita yrität olla ajattelematta saattavat kyllä vähentyä hetkellisesti, mutta pidemmällä aikavälillä niitä ilmenee useammin kuin aikaisemmin. Ajatuksestasi tulee siis vieläkin keskeisempi ajattelullesi ja on vielä todennäköisempää, että se aiheuttaa muita näihin ajatuksiin yhteydessä olevia reaktioita. Yrityksesi tukahduttaa ajatukset itse asiassa vain pahentavat tilannettasi. Sama pätee tunteisiisikin. Jos yrität olla tuntematta pahaa oloa, tunnet sitä vain voimakkaammin. Lisäksi myös aikaisemmin neutraalit tapahtumat alkavat ärsyttää. Tunteesi siis liittyvät ajatuksiisi samalla tavoin. Kun tukahdutat ajatuksia jonkun tunteen läsnä ollessa, tunne saa lopulta aikaan ajatuksen ja tukahduttamisstrategiat saavat aikaan sekä ajatuksen että tunteen. Sama pätee käyttäytymiseesi. Ne ovat siinä määrin automaattisia, että pelkkä ajatuskin niistä käynnistää sinussa ketjun psykologisia ja fyysisiä tapahtumia, jotka saavat sinut käyttäytymään tietyllä tavalla. Et kykene muuttamaan synnynnäisiä rakenteitasi.
Ajattelumalliasi on vaikea muuttaa, mutta se kannattaa sillä vanhojen taakkojesi kantaminen on raskasta ja ne vaikuttavat elämääsi salakavalasti. Haluat ehkä pysyä muuttumattomana ja taistelet muutosta vastaan. Lapsena muuttumattomuus on tuonut sinulle turvaa, joka on silloin ollut tarpeen, mutta aikuinen ihminen ei sellaista toimintamallia tarvitse. Lapsenomainen lukkiutuminen estää sinua saavuttamasta päämääriäsi ja haittaa koko elämän kestäviä asioita kuten ihmissuhteita tai urakehitystä. Elämältäsi puuttuu todellisuudessa suunta ja päämäärä, vaikka toisin ehkä kuvitteletkin. Jos et osaa kasvaa ulos ajattelumallistasi, rakennat elämäsi hätkähdyttävän samannäköiseksi kuin sinulla on lapsena ollut. Luot siis uudelleen lapsuutesi oloja ja elät lapsuutesi kipuja. Sigmund Freud nimitti tätä toistamispakoksi; jos olet alkoholistin lapsi, elät alkoholistin kanssa ja jos olet pahoinpitelijän lapsi, elät pahoinpitelijän kanssa ja niin edelleen. Lapsuudessasi opitut asiat ovat tiukassa ja syvällä, ne ovat sinulle tuttuja ja ennustettavia, ja siksi sinun on niin hankala muuttaa niitä. Toimit malliesi mukaan joka paikassa, niin töissäsi kuin yksityiselämässäsi.
Sinun on opittava tuntemaan itsesi ja oppia huomaamaan, kuinka vanhat ja lapsenomaiset lukkiumat haittaavat elämääsi ja että niiden purkaminen olisi usein viisasta. Muutoin kärsit niistä kerta toisensa jälkeen. Et voi myöskään olla varma, miten elämä kohtelee ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Elämäsi voi olla epätasaista menoa, edessäsi tulee olemaan vielä paljon vastoinkäymisiä, traumaattisia ja stressaavia tilanteita, sairaita läheisiäsi ja paljon muuta. Nämä asiat kuuluvat elämääsi. Kehosi ”pakastimen” tila ei ole loppumaton, et voi säilöä sinne asioita loputtomiin. On suuri virhe ajatella, että ”minä en ainakaan koskaan sairastu” tai ”minä ainakin pärjään”. Juuri niin minäkin ennen ajattelin. Tosiasiassa sinäkin olet heikko – me kaikki olemme. Tommy Hellsten on sanonut: ”Maailmassa on vain kahdenlaisia ihmisiä; niitä jotka jo tunnistavat heikkoutensa ja niitä, jotka eivät sitä vielä tee”. Siihen ei ole muuta lisättävää, kuin että osalle ihmisistä elämä on liian lyhyt jotta he ehtisivät tehdä asialle jotain.

,


Kommentointi on suljettu.