Onko lapsuuttasi hallinnut ahdistunut suhde vanhempiisi? Onko vanhempasi reagoinut sinun lapsena kokemiisi normaaleihin pelkoihin ylisuojelevasti ja ahdistuneesti? He eivät ole tukeneet sinua kohtaamaan pelkojasi vaan ovat välttäneet pelkäämiäsi asioita tai paikkoja. He ovat nähneet sinut avun ja suojelun tarpeessa olevana, mikä on aiheuttanut heissä ahdistusta. Lapsena olet aistinut vanhempiesi ahdistuksen vaikka he ovat yrittäneetkin peittää sen. Vanhempiesi ylisuojeleva asenne on haitannut erityisesti sinun luonnollisen tutkivan käyttäytymisen kehittymistä, koska olet nähnyt uudet tilanteet uhkana etkä mahdollisuutena.
Myöhemmin vanhempasi ovat ylikorostaneet maailman vaaroja ja ihmisten, erityisesti tuntemattomien ihmisten, pahansuopaisuutta ja epäluotettavuutta. Vanhemmillasi on ollut tarve kontrolloida ja ylisuojella sinua ja he ovat tuottaneet näitä viestejä jatkuvasti uusissa ja ennalta aavistamattomissa tilanteissa. Näin olet voinut kokea turvallisuutta vain tuttujen ihmisten, esineiden ja asioiden lähellä. Olet alkanut kontrolloida sisäisiä tunteitasi, jotta olet välttänyt se etteivät muut ole alkanut näkemään sinua heikkona eivätkä pääse käyttämään sitä hyväksi. Olet jo lapsena alkanut rakentamaan itsestäsi mielikuvaa muita haavoittuvampana, heikompana, herkempänä ja enemmän hoitoa tarvitsevampana. Samalla sisälläsi on elänyt kuitenkin haave vapaudesta, joka on tullut esiin mielikuvissa, unelmissa ja unissa. Nämä mielikuvat ovat aiheuttaneet sinulle vaihtelevia tunteita.
Sinulla on ollut lapsena kyky solmia suhteita aikuisiin ja lisäksi olet aina kyennyt manipuloimaan sosiaalisia tilanteita mieleiseksesi. Ala-asteikäisenä tämä on ilmennyt ekstroverttinä käyttäytymisenä ja kykynä ilmaista itseäsi hurmaavasti. Joillakin tämä on voinut ilmetä aggressiivisena ja röyhkeänä pyrkimyksenä johtajuuteen. Mikä et ole onnistunut valtapyrkimyksissäsi ja saanut tilannetta haltuusi, olet saattanut välttää esimerkiksi luokkatilanteita. Tilanteen jatkuessa välttämispyrkimys on saattanut aiheuttaa koulupelkoja. Muita merkkejä ongelmallisesta käyttäytymisestäsi on voinut olla nukahtamisvaikeus, joka on johtunut vaikeudesta rentoutua ennen nukkumaan menoa.
Nuoruudessasi vaarojen kontrollointi on muuttunut asteittain osaksi omaa persoonallisuuttasi. Tässä vaiheessa olet myös alkanut kokea suojelevat ihmiset tunkeilevina vaikkakin samaan aikaan myös tarpeellisina ja hyödyllisinä. Tutussa ympäristössä ja sosiaalisissa tilanteissa olet saattanut toimia näennäisen itsevarmasti, ekstrovertisti ja olet saattanut toimia jopa johtajan roolissa. Sen sijaan uusia tilanteita olet pelännyt ja vältellyt, ja olet pystynyt kohtaamaan niitä ainoastaan turvalliseksi koetun ihmisen seurassa. Olet toiminut aloitteellisesti kavereiden tapaamisissa ja juhlissa, koska se on lisännyt itsevarmuutesi ja kyvykkyytesi tunnetta.
Kotona olet saanut todennäköisesti sellaisia tehtäviä, jotka ovat pitäneet sinut mahdollisimman sidoksissa vanhempiisi. Olet kapinoinut tätä vastaan sanallisesti. Pyrkiessäsi irrottautumaan äitisi kontrollista, hän on ilmaissut voimakkaasti ahdistusta ja pahaa oloa. Esimerkiksi pienikin myöhästyminen kotiintuloajasta on saanut aikaan äidissäsi hyvin voimakkaan reaktion. Vanhempiesi vaarallisiksi määrittelemiin tilanteisiin olet voinut osallistua vain salassa. Siksi olet tuntenut olosi niissä jännittyneeksi, pelokkaaksi sekä syyllisyydentuntoiseksi ja ne ovat olleet sinulle epämukavia ja onnettomuusalttiita tilanteita vaikkeivat ne muutoin sitä olisi ollutkaan. Vanhempien vaarallisiksi määrittelemät tilanteet ovat olleet todellisuudessa sellaisia, jotka jollain tavalla ovat lisänneet sinun autonomiaa. Tunteesi ovat vaihdelleet kapinatunteiden ja pelontunteiden välillä. Ahdistus, jota tämä sisäinen ristiriita on aiheuttanut, on vahvistanut käsitystäsi sinun omasta heikkoudestasi.
Olet nähnyt suhteet toiseen sukupuoleen enemmänkin valloituksena kuin rakastumisena. Olet halunnut kaikin tavoin piilottaa muilta olettamasi heikkoutesi ja kaikkein henkilökohtaisimmat aikomuksesi. Siksi sinulla on ollut tarve käyttää valtaa ja kontrollia ihmissuhteissa. Henkilökohtaiset asiat olet tottunut pitämään ominasi, koska vain salaamalla asioita vanhemmiltasi olet voinut tehdä niitä asioita mitä muutkin nuoret ovat tehneet. Olet kiinnittänyt paljon huomiota omaan ulkonäköösi ja olet ollut ylikorostuneen huolestunut omasta mahdollisesta epänormaaliudesta liittyen esimerkiksi pituuteen tai painoon.
Aikuisena sinulla on muistissasi paljon mielikuvia omasta rakastettavuudestasi, mutta myös omasta haavoittuvuudesta ja heikkoudesta. Positiivinen minäkuva on vallitseva vain tutuissa ja turvallisissa olosuhteissa. Itsearvostuksesi on vahvasti sidoksissa kykyyn ylläpitää itsekontrollia. Toisaalta sisälläsi on pakottava vapauden kaipuu ja etsintä, ja koet kärsimyksen tunnetta tilanteissa joissa vapauttasi rajoitetaan. Toisaalta koet suurta jännittyneisyyttä ja ahdistusta tutkivaa käyttäytymistä edellyttävissä tilanteissa. Sinulle on tärkeää saada läheisiltä yhtä aikaa turvaa ja vapautta, koska vain tällöin kykenet tutkimaan uusia tilanteita ja kokemaan uusia elämyksiä. Muilta ihmisiltä haet myös vahvistusta omalle rakastettavuudelle ja pyrit välttämään sellaisten ihmisten seuraa, joilta sinulla on mahdollisuus saada osaksesi loukkauksia tai kritiikkiä. Riippuvuus muista ihmisistä aiheuttaa sinulle tarpeen kontrolloida ja manipuloida heitä. Ongelmallisia ovat myös läheisten kanssa käytävät läheiset ja syvälliset keskustelut, koska pelkäät menettäväsi kontrollin niiden aikana.
ahdistava, ahdistunut, ahdistus, lapsuus