Lainaa.com

Yleinen

Kaksitahoinen lapsuus

10.07.2012, partiopojan

Onko sinulla ollut kaksitahoinen lapsuus, johon on liittynyt epämääräisyys ja epäjohdonmukaisuus? Vanhempasi eivät ole itsekään olleet tietoisia omista toiveistaan ja tarpeistaan. Tällainen tilanne on voinut syntyä esimerkiksi ei-toivotun raskauden seurauksena tai jos sinun syntymäsi on toivottu ratkaisevan parisuhteen ongelmat. Tyttölapsilla seurauksina on syömishäiriöt, eli anoreksia ja bulimia, kun taas poikalapsilla ongelmat liittyvät muun muassa miehisyyteen ja seksuaali-identiteettiin, jotka voivat näkyä esimerkiksi paljasteluna ja gigolotyyppisenä käyttäytymisenä.
Vanhempasi ovat olleet epävarmoja omasta roolistaan ja ovat yrittäneet hyvittää sinulle usein taitamattomasti tunnesuhteen puuttumista. Äitisi, tuntiessaan itsensä epävarmaksi, on keskittynyt kiihkeästi sinun ruokkimiseen yrittäen sen avulla päästä kontaktiin vastasyntyneen kanssa. Isäsi on ollut paljon poissa kotoa ja hänellä on ollut suuria vaikeuksia sitoutua perhe-elämään. Perheesi kommunikaatiotyyli on ollut epävarmaa ja katkonaista, jonka vuoksi sinun on ollut vaikea suunnata huomiota oleellisiin asioihin. Sinun perhe-elämän keskeiseksi tekijäksi on muodostunut asioiden määrittelemättömyys ja kaksijakoisuus. Äitisi oli näennäisesti omaksunut perheen eteen uhrautujan roolin, jota hän pakonomaisesti toteutti vaikkei tätä roolia syvemmällä tasolla hyväksynytkään. Hän ilmaisi tukahdetun vihansa epäsuorasti, kritisoimalla isääsi vain silloin kun tämä ei ollut paikalla. Hän toimi epäsuorasti, koska hänen oli vaikea kestää avointa sosiaalista tilannetta, jossa hän ei ollut hyväksytty. Isäsi oli usein toissijainen tai poissaoleva hahmo. Isäsi suhteessa sinuun vaihtelivat lyhyet hurmaavat läsnäolon hetket ja pitkät pakenemiset poissaoloon, mikä tuotti sinulle lopulta pettymyksen. Isä loisti ja oli itsevarma kodin ulkopuolella ja ystävien seurassa, mutta perhe-elämään hän osallistui omien tarpeiden ja hetken mielijohteiden ohjaamana, mitä äitisi epäsuorasti kritisoi. Isäsi myös ilmaisi itseään epämääräisesti ja vältti selkeitä kannanottoja.
Ulospäin vanhempasi näyttäytyivät täydellisenä parina, jossa täydellisen ulkokuoren alle oli piilotettuina heidän vaatimuksensa. Perheesi sisällä oli paljon ristiriitoja ja eripuraa, mutta vain vähän suoria riitoja. Perheessäsi esiintyi paljon piilokritiikkiä sekä arvostelua. Spontaaneja tunneilmaisuja ilmeni vähän, koska vanhemmat pyrkivät piilottamaan suhteensa ongelmat sekä itseltään että sinulta. Jokainen perheenjäsen päätyi ylläpitämään tiukkaa ulkoista kuorta, jonka seurauksena perheenjäsenet alkoivat kontrolloida myös toisiaan. Kontrolli ulottui myös henkisen tilan ja henkilökohtaisten mielipiteiden ilmauksiin.
Kouluiässä tarvitsit entistä enemmän äitiäsi, jotta onnistuit tuntemaan ”oikein”. Isääsi tarvitsit ylläpitääksesi ylpeyttäsi. Vanhempasi esittivät väkisin roolejaan, joita he eivät tunteneet omikseen. He eivät pystyneet erottamaan omia ja sinun ongelmia toisistaan. Sinulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä heidän asettamat kaikkea koskettavat muodolliset säännöt. Näyttäydyit ns. kultaisena lapsena, joka menestyi koulussa loistavasti, sopeuduit hyvin perheen sosiaaliseen rytmiin ja kasvatukseen. Tämä tapahtui kuitenkin sinun oman identiteetin ja henkisen kehityksen kustannuksella. Vanhempasi kuvaavat sinua edelleen täydelliseksi kouluikäiseksi, jolla ei ollut mitään ongelmia ennen murrosikää. Todellisuudessa et ollut onnellinen vaan lapsuutesi on ollut täynnä turhautumisen kokemuksia. Myös perheen ulkopuolella tärkeiden henkilöiden seurassa pyrit näyttämään vain parhaat puolesi itsestäsi. Olit aina valmis miellyttämään muita, ilman että itse oikeasti tunsit tilanteessa onnellisuutta tai tyytyväisyyttä. Jo kouluiässä ajoittain joko söit liikaa tai liian vähän, koska syöminen oli sinulle ainoa keino ilmaista omaa vapaata tahtoasi. Ruoka ja ulkonäkö muodostivat neutraalin kentän, jonka avulla pystyit kontrolloimaan ympäristöäsi ja ilmaista omaa olemassaoloasi. Lihavuus ja laihuus merkitsevät erilaista reagointitapaa samaan ongelmaan. Lihavuus merkitsee ongelmaan alistumista ja se pitää sisällään piilotettua protestointia. Laihuus taas merkitsee sitä, että on viehättävä ja se nähdään ainoana keinona saada isältä huomiota hänen harvoina kotona olo hetkinään.
Nuoruusiässäsi esiin tuli kohtalokas puute itsetietoisuuden perusteissa. Kietoutuneelle perhekuviolle murrosikä muodosti uhan ja siksi se ei sietänyt murrosikäistä nuorta. Systeemi, joka jäykästi perustui kontrollille, johti liialliseen yritykseen tunkeutua sinun maailmaasi. Pahimmillaan tämä päätyi yritykseen kontrolloida sinun ajatuksiakin, koska vanhempasi pelkäsivät niiden uhkaavan perheen haurasta tasapainoa. Yleensä äitisi pyrki kaikin tavoin ennakoimaan ja kontrolloimaan sinun sisäistä maailmaasi ja määrittämään ajatuksiasi ja tunteitasi perheen systeemiin sopiviksi. Isäsi rooliin kuului vastuun ja sitoutumisen välttely. Hän oli vaihtelevasti kiinnostunut sinun ulkoisesta olemuksestasi, mutta tuskin koskaan osoitti kiinnostusta koulunkäyntiäsi, tunteitasi, ajatuksiasi ja ongelmiasi kohtaan. Perhesysteemi oli epämääräinen ja hämmentävä. Tämän lisäksi murrosiän kehityksesi aiheutti sisäistä epävarmuutta ja tunnetilojen vaihtelua. Siksi ei olekaan ihme, ettet onnistunut rakentamaan omaa identiteettiä etkä ilmaisemaan omia sisäisiä tuntemuksiasi. Sinun oli keskityttävä havainnoimaan sitä, miten muut sinut näkivät ja kuinka he sinua arvioivat.
Tyypillistä sinulle oli vaihtaa harrastuksia, jos et menestynyt niissä toivomallasi tavalla. Ensi rakkauteen sinulle liittyi liioiteltuja odotuksia, koska oletit sen kautta löytävän itsesi. Tästä seurauksena oli väistämätön ja kamala pettymys. Läheisissä ihmissuhteissa häilyit kelvottomuuden ja väärinymmärretyksi tulemisen tunteiden välillä. Tällöin aloit havaita ensimmäisiä merkkejä omasta sisäisestä tyhjyydestäsi. Nimeämällä tämän sisäisen tyhjyyden tunteen näläksi, sinulla oli mahdollisuus palata vanhoihin jo tunnettuihin ja perheelle ilmastavin ongelmiin. Näin myös onnistuit välttämään tilanteen, jossa olisit joutunut arvioiduksi omana itsenäsi.
Jos olet tyttö, bulimisen kriisin alkuun liittyi sinun kokemuksesi, ettet ollut hyväksytty. Sen aiheuttamaa tyhjyyden ja hämmennyksen tunnetta yritit täyttää ahmimalla ruokia. Erityisen tyypillistä tämä on ollut, jos sinulla on ollut hyvä isäsuhde lapsuudessa mutta isäsi on alkanut suhtautua sinuun etäisesti ja hylkivästi kun olet ollut murrosiässä. Tämä on tuottanut sinulle suuren pettymyksen. Olet yrittänyt saada itsekunnioituksen takaisin ankaran dieetin avulla, josta pienikin poikkeaminen on saanut sinut palaamaa takaisin ahmimiseen. Keskittymällä painon tarkkailuun olet yrittänyt piilottaa itseltäsi ne todelliset ongelmat, jota murrosiän kuohunta sinussa on aiheuttanut. Dieetit ja paastot ovat toimineet myös keinona, jonka avulla olet saanut muut kiinnittämään huomion sinun ulkonäköösi eikä sisäiseen maailmaasi, jota olet yrittänyt epätoivoisesti rakentaa ja korjata.
Jos olet poika, sinulla ei todennäköisesti ole liittynyt painoon liittyviä vaihteluja, koska niitä esiintyy harvemmin pojilla. Sinulla on ollut muita tapoja, joilla olet ilmaissut identiteettiongelmiasi. Sinulle oli tyypillistä jäädä pois koulusta, sinulla saattoi olla itseäsi vahingoittavaa käyttäytymistä kuten viiltelyä, kleptomaniaa, varkauksia tai muita rikoksia ja hakeutumista riita- ja onnettomuusalttiisiin tilanteisiin. Näitä kaikkia voi ilmetä myös tytöillä.
Aikuisiällä suhde omaan minääsi vaihtelee ehdottomasta arvokkuuden kokemisesta säälimättömään itsekritiikkiin. Keskeistä siinä on itsearvostuksen samaistaminen suoraan omaan suorituskykyysi. Tästä sinulla on seurauksena äärimmäinen haavoittuvuus arviointitilanteissa, joissa et saa muilta tukea ja vahvistusta omalle minällesi. Muutoinkin koet yliherkästi ettet ole sosiaalisesti hyväksytty ja joudut epätoivoisesti hakemaan hyväksyntää.
Suhteet läheisiisi on jo ennalta määrätty osoittautumaan pettymykseksi. Tärkeää suhdetta et koskaan muodosta selkein ideoin. Ajaudut aina tilanteeseen, jossa joko sinä tuotat muille pettymyksen tai muut tuottavat pettymyksen sinulle. Tämä pitää yllä jatkuvaa epämääräisyyttä ja epävarmuutta. Koska olet epävarma omasta minäkuvastasi, vältät tilanteita joissa voit joutua arvioiduksi. Arviointitilanteet ja niistä saatu hyväksyntä tai hylätyksi tuleminen määrittävä koko sinun persoonallisuutesi ja olemassaolosi eikä vain kyseistä suoritusta. Siksi epäonnistuessasi koet itsesi totaalisen epäonnistuneena, merkityksettömänä ja hyödyttömänä henkilönä. Siksi sinun onkin parempi elää suunnitelmissa ja fantasiamaailmassa, ja joko jättää ne kokonaan testaamatta todellisessa maailmassa tai luovuttaa hyvissä ajoin.
Oma ulkoinen olemuksesi voi toimia puolustuskeinona ulkoisia arviointeja vastaan. Keskittymällä painoosi voit välttää sen, että tulisit määritellyksi ja arvioiduksi omana itsenäsi ja vältät näitä arviointitilanteita viimeiseen asti. Lihoessasi saat osaksesi ulkoiseen olemukseen liittyviä negatiivisia kommentteja ilman, että kritiikki kohdistuisi sinun omiin syvimpiin ajatuksiisi. Etsiessäsi positiivista arviointia laihdutat ja myös tällöin huomio kiinnittyy epäolennaiseen eikä omaan sisäiseen minääsi. Tilanteeseen alistuminen ja toisaalta yritys korjata sitä voivat näkyä suoraan ulkonäössäsi ja painon vaihtelussa, josta esimerkkinä on laihtumis-lihomisoireyhtymä.
Rakkaussuhteet aiheuttavat ihmisille paljon ongelmia ja sinulle rakkauteen liittyvät ongelmat ovat erityisen tyypillisiä. Todennäköisesti et kykene muodostamaan toimivaa rakkaussuhdetta ollenkaan. Sinulle rakkaus muodostaa ainutlaatuisen ja ehdottoman elämän ja henkilökohtaisen tunnustuksen lähteen ja juuri siitä syystä se aiheuttaa sinulle suurimmat pettymyksen ja epäonnistumisen pelon. Kaksitahoinen perheilmapiiri, jossa olet elänyt, sekä puutteellinen kyky ilmaista ja tunnistaa tunteita luovat yhdessä pohjan erityisen epävakaalle tavallesi olla rakkaussuhteessa. Siitä huolimatta sinulla on valtava tarve etsiä todellista rakkautta vaikka samanaikaisesti pelkäät ja valmistaudut jälleen suureen pettymykseen.
Sinun on erittäin vaikea solmia läheisiä, ja todellisia, suhteita vastakkaiseen sukupuoleen, koska olet hyvin epävarma omasta arvostaan tämän silmissä. Tällöin ainoastaan fyysinen olemus on ainoa luotettavaksi koettu asia omasta arvostasi ja viehättävyydestä. Vältät rakastumasta kehenkään ja ollaksesi varma toisen rakkaudesta, testaat häntä monin eri tavoin kerjätäksesi samalla toiselta ymmärtämystä, uskollisuutta ja luottamusta. Pelkäät rakastumista, koska pelkäät sen osoittautuvan pettymykseksi. Seksisuhteeseen liittyy riski rakastumisesta ja siksi saatat yrittää ratkaista ongelman olemalla seksisuhteessa vain sellaisten henkilöiden kanssa, joita kohtaan et tunne todellista kiinnostusta. Joskus yrität ratkaista ongelman toimimalla seksuaalisesti aloitteellisesti jo suhteen alkuvaiheessa. Näin vältyt tutustumasta toiseen ajatusten tasolla, koska myös tämä voi johtaa pelkäämääsi rakastumiseen. Huomatessasi rakastuneen oikeasti, säikähdät tilannetta ja pyrit siitä usein pois mahdollisimman pian.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *